Peru Uchubamba

Hmotnost
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Chcete kávu namlít? ?
Můžeme doručit do:
30.4.2024 30.4.2024 Zvolte variantu
Možnosti doručení
Skladem Skladem Zvolte variantu
330 Kč 1 245 Kč od 330 Kč 294,60 Kč bez DPH 1 111,60 Kč bez DPH od 294,60 Kč bez DPH
Kategorie: Káva
Farmáři: rodiny Palacios, Gonzales a Orihuela
Oblast: Junin, Jauja, Masma
Odrůda: Caturra, Catuai
Zpracování: Washed
Nadm. výška: 1 800 m n. m.
Importér: Cultivar Coffees (NL)
Pražení: omni roast – vhodné na všechny způsoby přípravy

Herbal & Zesty

V chuti můžete očekávat typický projev káv z Peru, kterými Vás už několik let poctivě zásobujeme. Opět se můžeš těšit na příjemnou citrusovou aciditu, které nám v kombinaci se sladkostí nejvíce připomíná yuzu. Jak jsme ale u peruánských káv zvyklí, vše je vyváženo herbálními tóny a lehkou, bylinnou hořkostí pampelišek nebo heřmánku, což utváří mnohem komplexnější chuťový profil. Na filtru je tato káva krásně bylinná, sladká a výrazně citrusová. Na espressu se můžete těšit na intenzivní aciditu, sladkost nugátu a velmi zajímavé aroma sladkého koření. 

Pokud máte pocit, že jste zvučné jméno tohoto lotu už někde slyšeli, máte pravdu! I tento rok navazujeme na poměrně čerstvou spolupráci s peruánským importérem Cultivar. Pro kávy z centrální oblasti Peru, je to v naší pražírně teprve druhý rok a opět jsme sáhli po stejném lotu jako minule. V této části země většinou převládá sušší podnebí, které není pro kávu natolik vhodné. Oblast Masma je ale položena ve vyšší nadmořské výšce a díky tomu je mikroklima vlhčí s většími teplotními výkyvy mezi dnem a nocí, což je pro kávovníky ideální. Vegetace je zde také bujnější a farmáři většinou kromě kávy pěstují i ovoce a zeleninu – marakuju, avokáda, „rocoto“ (což je v podstatě kombinace rajčete a papriky), nebo třeba broskve. 

Tento lot vyprodukovaly společně rodiny Palacios, Gonzales a Orihuela na necelém 1 hektaru půdy. Jedná se o směs odrůd Catuai a Caturra, zpracovaných promytou metodou. Po sběru jsou třešně odslupkovány a zrno jo následně fermentováno 36 hodin s betonových tancích, aby zbytky dužiny povolily od zrna. V poslední fázi zpracování se zrno promyje čistou vodou a je připraveno k sušení.

V komunitě z údolí Uchubamba jsou všestranní farmáři, kteří péči o kávovou produkci pomalu, ale jistě svěřují do rukou další generace, která se ještě více snaží upřednostňovat kvalitu před kvantitou. A po loňské zkušenosti s tímto lotem je znát, že toto snažení není vůbec marné a chuťově je tato káva zase o něco lepší!

Zrnková pražená káva, 100% výběrová arabica, praženo a baleno v ČR.