Colombia Santa Maria
Kategorie: | Káva |
---|---|
Farmář: | Sdružení farmářů Santa Maria |
Oblast: | Santa Maria, Huila |
Odrůda: | Castillo, Caturra, Colombia, Bourbon |
Zpracování: | Decaf - kofeinu zbavená káva (technikou sugar cane) |
Nadm. výška: | 1 700 – 2 100 m n. m. |
Importér: | Coffee Quest (NL) |
Pražení: | omni roast - vhodné na všechny způsoby přípravy |
Praženo: | v posledních 14 dnech |
? Dostupnost: | do dubna 2025 |
Sweet & Juicy
Naše nové káva bez kofeinu je opět i bez kompromisů! Úžasně sladká, šťavnatá a velmi čistá v chuti. Vynikne jak na espressu, tak i na filtru, kde se krásně projeví sladkost panely s příjemnou ovocností rynglí a blum nebo červených jablek. To vše doplňuje příjemné ořechové aroma a plné, hutné tělo. Na espressu opět vynikne vyšší acidita a můžete se tak těšit na výrazně ovocnou kávu a typické lehce nakouřené aroma, které sugar cane decaf obvykle má. Tato bezkofeinová káva je jedna z nejlepších, které jsme doposud měli a rozhodně si nezadá i s běžnými kávami!
Naše bezkofeinová káva tentokrát pochází z produkce sdružení farmářů v oblasti Santa Maria, kterou tvoří 25 malých farmářů z departementu Huila v Kolumbii. Jedná se o blend místních odrůd Colombia, Caturra, Castillo a Pink Bourbon.
Všechny kávy byly nejprve zpracovány klasickou promytou metodou, smíchány a poté zbaveny kofeinu. Proces dekofeinizace probíhal ve stejné oblasti místní firmou s využitím metody sugar cane. Do Evropy se tak káva dostává už zbavená kofeinu, což není úplně typické. Zároveň jde o první kávu z naší nové spolupráce s importérem Coffee Quest, od kterých u nás určitě uvidíte ještě více káv!
V Rebelbean už všichni dávno víme, že decaf je jednoduše super! Rádi pijeme kafe, a pijeme ho hodně – jenže když to přeženeš, není to nic moc. Skvělým řešením je právě „decaf“! Zvlášť, když si kafe pořád drží většinu svých původních chutí. Technologie jsou každým rokem dál a dál. Určitě vás zajímá, jak celý proces zbavování se kofeinu probíhá – pokusíme se ho tedy v kostce shrnout.
Jen pro zajímavost – rostliny s nízkým obsahem kofeinu existují, nicméně se komerčně, alespoň zatím, nepěstují ve velké míře. Po všech stránkách je totiž mnohem jednodušší se kofeinu zbavit až dalším zpracováním klasických zrn a odrůd.
Metoda „sugar cane“:
- Nejdříve se zrna očistí horkou párou a následně se hydratují horkou vodou, aby nabobtnala a změkla.
- Ve druhé fázi se přechází k hydrolýze kofeinu, která probíhá díky kyselině chlorogenové, která je přírodní součástí kávových zrn. Extraktory se získávají přirozenou cestou, fermentací cukrové třtiny – odtud název procesu. Za pomocí ethyl acetátu se redukuje množství kofeinu v zrnech na požadovanou úroveň v několika stejných opakujících se krocích namáčení.
- Následně se zrna opět pročistí od zbytku ethyl acetátu saturovanou párou a jsou mechanicky usušena na požadovanou běžnou úroveň 10–12 % vlhkosti.
Zrnková pražená káva, 100% výběrová arabica, praženo a baleno v ČR.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.