Costa Rica Solsiré Solís Cordero
Kategorie: | Káva |
---|---|
Farmář: | Solsiré Solís Cordero |
Oblast: | Santa Maria de Dota, Tarrazú |
Odrůda: | Yellow Catuai |
Zpracování: | Yellow Honey |
Nadm. výška: | 1 650 m.n.m |
Importér: | Coffee Quest (NL) |
Pražení: | omni roast - vhodné na všechny způsoby přípravy |
Praženo: | v posledních 14 dnech |
? Dostupnost: | do prosince 2024 |
Chocolaty & Smooth
Tato káva vás dostane svojí skvělou pitelností! Je jemná, sladká a má velmi příjemnou aciditu. Chuti dominují tóny mléčné čokolády, červeného hrozna a citrusů. Na filtru je to káva se středním tělem, sametovou texturou a dlouhotrvající kakaovou dochutí. V chuti vyniknou kaštany v čokoládě, pomeranče nebo švestky. Na espressu je to šťavnatá, ovocná káva s lehkým tělem, sladkostí bílé broskve a aciditou citrusů.
Po delší době se nám do produkce dostává káva ze Střední Ameriky, a to z naší oblíbené Kostariky. Tentokrát jde o novou spolupráci s farmou, z jejichž produkce budeme mít kávu úplně poprvé. I tentokrát se však jedná o kávu od našich nových parťáků The Coffee Quest a opět je to pecka!
Káva pochází z farmy Cuatro Vientos, která se nachází nedaleko města Santa Maria v kantonu Tarrazú. Majitelkou této farmy je farmářka Solsiré Solís Cordero, dcera Ivana Solis a Leadry Cordero. Jejich rodina má dlouhou tradici pěstování kávy a v současné době jsou jedním z hlavních hybatelů místní kávové komunity. V roce 2018 Ivan a Leandra založili farmu Beneficio Santa Fe s cílem produkovat nejen skvělou kávu, ale také vyzdvihnout reputaci jejich farmy na světovou úroveň. V letošním roce se jim podařilo získat prvenství v soutěži Cup of Excellence v kategorii experimentálních káv. A my doufáme, že je to pro tuto farmu pouze začátek jejich úspěchu.
Experimentování a inovace v oblasti zpracování kávy je něco, na co se na jejich farmě klade velký důraz. Z toho důvodu už od roku 2017 spolupracují s Brazilskou firmou CormaCafe, se kterou vyvíjí a testují nové cesty zpracování kávy a vytváření nevšedních chuťových profilů.
Tento lot odrůdy Yellow Catuai byl zpracován metodou Yellow Honey, při které se zelené zrno suší bez slupky se zbytky dužiny. Po sběru jsou třešně ponechány 30 hodin fermentovat a následně jsou promyty čistou vodou a zbaveny slupky. Poté je zrno na krátkou dobu umístěno do fermentačních tanků a poté okamžitě přesunuto na sušáky, kde je sušeno do doby než vlhkost klesne na 10 %. Díky tomuto zpracování má káva dostatek sladkosti, jemnou texturu a zároveň si zachovává čistotu v chuti. Prostě káva podle našeho gusta!
Zrnková pražená káva, 100% výběrová arabica, praženo a baleno v ČR.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.