Colombia Henry Muñoz
Kategorie: | Káva |
---|---|
Farmář: | Henry Muñoz |
Oblast: | Huila, Palestina, Emaus |
Odrůda: | Maracaturra |
Zpracování: | Washed |
Nadm. výška: | 1 650 m. n. m. |
Importér: | Chicas Industry (CZ) |
Pražení: | omni roast - vhodné na všechny způsoby přípravy |
Praženo: | 13. 12. 2024 |
? Dostupnost: | do března 2025 |
Tropical & Spicy
Z této kávy vám půjde hlava kolem! Maracaturra je nevšední odrůda, jejíž chuť nás okamžitě zaujala. Očekávejte nálož nejpodivnějšího tropického ovoce. V chuti se mísí ovocné tóny s těmi peprnými. Káva má mléčnou texturu, vysokou sladkost a příjemnou aciditu. Filtru dominují chutě zeleného manga, tamarilla, kakaa a durianu. Na espressu zase vyniknou tóny marcipánu, manga, nugátu a růžového pepře.
Naše další limitovaná edice je opět z Kolumbie, ale chuťově je to něco, co jste ještě neměli! Odrůda maracaturra je křížencem typické odrůdy caturra a odrůdy maragogype, která je typická velkými zrny a peprnou chutí.
Tato káva pochází z oblasti Huila, která je pro nás absolutní srdcovka! Před dvěma lety jsme měli možnost zde osobně navštívit místní farmáře a podívat se na farmy, ze kterých pro vás kávu vybíráme. Farma, na které byla tato káva vypěstovaná se jmenuje El Cedro a zakladatelem je Henry Muñoz. Henry se pěstování kávy věnuje už od mala, kdy pomáhal na farmě svého otce a postupně si tuto profesi také zamiloval. Svoji vlastní farmu založil již před 15 lety a v současné době na ní pracuje s manželkou Monikou. Jeho farma se rozkládá na rozloze pouhých dvou hektarů a jejich produkce v současné době zahrnuje pouze dvě odrůdy - pink bourbon a maracaturru. Obě odrůdy zpracovávají tradičním způsobem, aby co nejvíce zachovali typické chuťové vlastnosti těchto odrůd a regionu. Henry také začíná experimentovat s vysazováním nových odrůd a volbou výživy půdy. Jeho cílem je vytvoření udržitelného zemědělství a fungujícího podniku, které bude moci předat dalším generacím.
Lot, který jsme si pro vás vybrali je tradiční promytou metodou zpracovaná odrůda maracaturra. Po sběru pouze zralých třešní je káva promyta, zbavena nečistot a defektních zrn a poté ponechána fermentovat po dobu 12 hodin v násypce mokrého mlýnu. Následně jsou třešně zbaveny slupky s dužinou a uzavřeny do tanku. Zde je zrno 36 hodin anaerobně fermentováno a následně 15 - 24 hodin sušeno na slunci. Díky tomuto šetrnému procesu tak máme možnost ocenit chuť samotné odrůdy maracaturra, které opravdu stojí za to.
Tato káva plná rozporů a nevšedních chutí nás neskutečně baví. Stále v ní nacházíme nové a nové chutě, které se mění i volbou přípravy. Pokud se nebojíte nových chuťových zážitků, tak je tato káva přesně pro vás!
Zrnková pražená káva, 100% výběrová arabica, praženo a baleno v ČR.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.