Cascara Panama Carmen Estate
Kategorie: | Káva |
---|---|
Chuťový profil: | švestky, hrušky, sušené meruňky |
Farmář: | Carlos Aguilera |
Oblast: | Volcán, Chiriqui |
Odrůda: | Caturra |
Zpracování: | Natural |
Nadm. výška: | 1600—1700 m n. m. |
Výluh z cascary se připravuje podobně jako sypaný čaj se stejnými pravidly jako u kávy. Na 1 litr nápoje tedy použijeme 50g, zalijeme horkou vodou (cca 93℃) a necháme louhovat až 10 minut, následně slijeme. Každopádně se neboj experimentovat a nechej se překvapit, jak cascara při jiném stylu přípravu rozvine další a další chutě!
Cascaru u nás nevidíš poprvé, takže určitě víš, že po 4 letech papírování se opět může prodávat – a my z toho máme samozřejmě obrovskou radost. Od povolení cascary už ale uběhla dlouhá doba, takže přišel čas na novou, čerstvou sklizeň, kterou jsme opět vybrali z Panamy.
A to rovnou z hvězdné farmy Carmen Estate, která je známá produkcí opravdu prvnotřídní kávy! Důraz na kvalitu, který na svoji kávu kladou se promítl i do kvality jejich cascary. Slupky pocházejí z naturálně zpracovaných třešní odrůdy caturra a sladkost jim opravdu nechybí. Výluh je šťavnatý, ovocný s medovou sladkostí.
Samotná cascara je vedlejší produkt zpracování kávových zrn. Jedná se o drcenou kávovou třešeň, která nabízí svěží ovocnou chuť a množství kofeinu a antioxidantů. Třešně byly zpracované suchou metodou, sušené na slunci 10-14 dní a následně uskladněny na 3 měsíce k uležení. Zpracování zrn ( tzv. “hulling”) probíhá až před samotným balením a expedicí.
Sušené kávové slupky