Cascara Costa Rica Hacienda Sonora
Kategorie: | Káva |
---|---|
Farmář: | Diego Guardia |
Oblast: | Alajuela, Grecia |
Odrůda: | Catuai, Caturra, Marsellesa, Sarchimor, SL28 |
Zpracování: | Natural |
Nadm. výška: | 1 200 - 1 300 m n. m. |
Importér: | Sucafina (BE) |
Třešeň • Křížala • Ibišek
Sladká, šťavnatá cascara, která chutná po třešních a sušených jablkách. Je krásně lehká a osvěžující a nejvíce nám připomíná ibiškový čaj. Chutná skvěle jako teplý výluh, ale i ve studené variantě!
Máme pro vás novou cascaru, která po dlouhé době není z Panamy, jak jste byli doposud zvyklí! Tentokrát pochází z Kostariky z produkce farmy Hacienda Sonora, která se nachází poblíž města Alejuela v okrese Grecia centrální Kostariky. Tyto slupky opět pocházejí z naturálně zpracovaných třešní několika odrůd, které na farmě pěstují a sladkost jim tak opravdu nechybí.
Samotná cascara je vedlejší produkt zpracování kávových zrn. Jedná se o drcenou kávovou třešeň, která nabízí svěží ovocnou chuť, množství kofeinu a antioxidantů. Ve stejném objemu má cascara přibližně poloviční obsah kofeinu oproti kávě.
Poté, co se zralé třešně ručně posbírají a omyjí čistou vodou, putují do sušáren, kde se suší na afrických postelích nebo patiu. Zcela usušené třešně se pak uloží na dva měsíce do pytlů, kde se stabilizují, než dojde k jejich odslupkování.
K poslednímu procesu zpracování, samotnému oddělení slupky od zrna, dochází také přímo na farmě. Po tomto procesu se slupky posbírají, zabalí a dále jsou již skladované jako cascara.
Výluh z cascary se připravuje podobně jako sypaný čaj. Na 1 litr nápoje tedy použijeme 50g, zalijeme horkou vodou (cca 93℃, ale i vroucí voda není problém) a necháme louhovat až 10 minut, následně slijeme. Každopádně se nebojte experimentovat a nechejte se překvapit, jak cascara při jiném stylu přípravu rozvine další a další chutě!
Sušené kávové slupky
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.