Peru Las Pirias 250g (280 CZK)

Doporučte

Popis produktu

MILKSHAKE, MANDARINKA, MAKADAM

Farmáři: okolí vesnice Las Pirias
Oblast: Las Pirias, Chirinos, severo-západ
Odrůda: Caturra, Mundo Novo, Typica
Zpracování: Washed
Nadm. výška: 1800 m.n.m
Importér: Falcon Specialty Coffees
Cuppingové skóre: 86

Název této vesnice některým z vás určitě rezonuje. Káva z Las Pirias byla totiž pilotní verzí naší edice Underdog loni! A i letos jsme jí a zúčastněným farmářům zůstali věrní. Skladba producentů je letos odlišná a samotný lot je také větší (loni 15, letos 26 pytlů / 1794 kg), nicméně stále naplňuje hlavní myšlenku a tou je spojení více farmářů a jejich menších lotů ze sklizně, které by samy o sobě byly jen těžko nebo vůbec prodejné, a tím pádem větší peněžní výtěžek ze sklizně. My ho koupili rovnou celý, to je snad jasné... Konkrétně se na lotu podíleli tito farmáři: Juan Espinoza Carhuajulca, Edimson Facundo Castillo, Leonardo Peña Manchay, Eli Espinoza Soberon, Lisaura Saucedo Bautista, Jose Albaro Arce Diaz a Jose Osmar Olano Oblitas. 

Vesnici jsme při našem Underdog tripu loni navštívili osobně a setkali se také s některými ze zmíněných farmářů. Vesnice samotná leží téměř ve 2000 metrech n.m. hluboko v kopcích oblasti Chirinos. Proto jsme také dorazili až před soumrakem a o to dramatičtější a mocnější dojem na nás celá scenérie udělala. Strmé kopce, kostel, hřiště, políčka s kávou a ovocem...Krása! Před tím než slunce zapadlo, definitivně nám stihla Lisaura ukázat celý proces zpracování u nich na dvorku a my jí představit celý projekt Underdog, předat tričko, balíček kafe a samozřejmě si udělat fotku. Konkrétně jí jsme museli několikrát slíbit, že až přijedeme příště, musíme dát vědět předem a uděláme celodenní fiestu u nich doma, se sousedy i rodinou. Za úplné tmy jsme pak ještě rychle přeběhli k domu Juana Espinozy, což je asi 150 cm vysoký, velice energický a hrdý pán, odhadem kolem 50ti let. Ihned nás pozval k sobě domů, dal vařit vodu na kafe a dokonce chtěl zabít slepici, co měl uvázanou vedle ohniště v rohu - nakonec to díky bohu neudělal a jen jsme spolu vypili kafe, ke kterému se vázala skvělá historka. Šlo totiž o vzorek sklizně, se kterou byl v Jaenu, aby si ji nechal ohodnotit. Nakonec si urval krásných 86 bodů, z čehož byl tak moc nadšený, že si hned nechal upražit zbytek (asi 500g) pro svou vlastní domácí spotřebu z níž nám asi 100g stejně odsypal (do sáčku od chleba). Juan je vystudovaný agronom a o svých schopnostech je pevně přesvědčený. No nás každopádně udělal sakra dojem, správnej chlap! 

Tohle kafe je prostě srdcovka a asi vždy bude. V chuti je opět hodně vyvážené a bohaté. Čekejte lehčí citrusovou aciditu, sladkost přecházející od jablek, hrušek až ke karamelu, ale také super vláčné plné tělo (proto ten milkshake v popisu) a jemnou bylinnost, která je pro Peru celkem vlastní.

Pokud chceš kávu namlít, dej prosím vědět do poznámky jakou přípravu preferuješ.


Zrnková pražená káva

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace